• Oorkondes voor Stichting Het Zelfstandig Gymnasium

  23 maart 2020

  Afgelopen week heb ik opnieuw een groot aantal oorkondes mogen afleveren bij Stichting Het Zelfstandig Gymnasium. Iedere gymnasiast(e) die deelneemt aan het Honours Programma Gymnasia ontvangt deze zeefdruk ter herinnering. Ik hoop dat ze over niet al te lange tijd toch weer uitgereikt kunnen worden. Op dit moment ligt natuurlijk alles stil. 

  Het is belangrijk om te leren dat ook het doorlopen van het proces en niet alleen het eindresultaat van groot belang is. Iets dat ik alleen op de kunstacademie heb geleerd en ik kan het overal toepassen. In de brief, bijgevoegd bij de oorkonde, leg ik uit hoe mijn proces van het maken van de zeefdruk is gegaan. 

  Lees meer >> | 475 keer bekeken

 • Samenwerken

  23 maart 2020

  Via BICA-styling in Harderwijk is de collage Stad van Water terecht gekomen op de juiste plek. Wat kan een goede lijst toch het verschil maken, wat kan een goede plek met het juiste licht toch het verschil maken. Wat heerlijk dat ik haar daar met een gerust hart kan achterlaten. Bedankt, Bianca! 

  Lees meer >> | 447 keer bekeken

 • Netwerkbijeenkomsten • niet actueel meer

  23 maart 2020

  In december werd het netwerk-etentje van Bites & Business in Den Haag afgelast omdat ik de enige was die zich had ingeschreven... Ja, zo wordt het er niet gemakkelijker op om mijn voornemen, meer netwerken, uit te voeren. En nu, midden in de corona-crisis, is het niet meer actueel. 

  Ik heb me in het verleden een keer ingeschreven voor een kunstproject waarbij je een collage buiten op straat mocht maken. Het idee dat zij dan langzaam zou vergaan door het verkeer en het weer leek me zo mooi. Dan had ik iedere dag een foto gemaakt van het verval zodat er een filmpje zou ontstaan waarin je het proces precies kon volgen. Helaas was er onvoldoende animo voor het project. Maar wat kan verval toch mooi zijn. Het tegenovergestelde is ook prachtig - een filmpje maken van het ontstaan van een collage - ieder detail en ieder deel dat weer is overgeplakt of -geschilderd nog kunnen laten zien, tonen op een expositie, naast de collage, meegeven aan de koper. Ik heb het geprobeerd, ook alle materialen ervoor aangeschaft maar ik ben te wild en te chaotisch in mijn werk om de collage bij iedere wijziging (met de juiste belichting, afstand, enz.) onder een camera te leggen. Best jammer. Zou toch mooi zijn. Van het idee word ik nog altijd blij.

  De opkomst en ondergang van een kunstwerk.

  Lees meer >> | 767 keer bekeken

 • Netwerkbijeenkomst van Haagse Vrouwenzaken

  23 september 2019

  Op 17 oktober ga ik naar mijn tweede netwerkbijeenkomst. Deze is georganiseerd door Haagse Vrouwenzaken en is een workshop met Vera Winkel: Je vrouwelijke factor, voor meer energie en succes. Nou ben ik meestal geen voorstander van het uitsluiten van alle mannen. Ik noem mezelf niet voor niets beeldend kunstenAAR omdat ik vind dat het kunstenaarschap voor mij niet over vrouwzijn gaat. Maar... misschien gaat het ondernemerschap daar soms wel over. En die twee zaken moet ik toch uit elkaar houden. Ondernemerschap is iets anders dan kunstenaarschap. Je kunt tijdens de bijeenkomst op een zeepkist je bedrijf aanprijzen. Als je mij zoekt dan zit ik onder de zeepkist.

  Lees meer >> | 504 keer bekeken

 • Consciousness door Todaysart in de Electriciteitsfabriek

  23 september 2019

  Altijd als er een expositie is in de Electriciteitsfabriek ga ik kijken. Zo vaak krijg je niet de kans om het gebouw van binnen te zien. Het is mijn favoriete expositieruimte. En iedere keer ben ik ook weer jaloers en geniet ik vol bewondering van de installaties. Todaysart heeft afgelopen weekend de eer gehad om in de hal te exposeren. Stel je voor dat sommige installaties zouden worden opgeblazen tot enorme proporties wat zou dat mooi staan in hallen van grote gebouwen. Op de foto een installatie, en helaas kan ik even niet vinden van wie, die daartoe geëigend zou zijn.

  Lees meer >> | 516 keer bekeken

 • Netwerkbijeenkomst XL door Jeanette Sjardijn & Op Hodenpijl - vervolg

  12 september 2019

  En vandaag is morgen gisteren. Ik heb een prima avond gehad bij Op Hodenpijl. Ik heb precies 3 gesprekken gevoerd. Het viel me op dat er veel coaches zijn. Mensen willen anderen helpen, inzichten geven. Zelf heb ik daar ook gebruik van gemaakt. Maar het kost geld en al zijn de inzichten die je krijgt mooi, het levert niet altijd financieel iets op. De avond had als thema 'succesvol jezelf zijn en blijven'. Als ik mezelf ben dan ben ik vooral een waarnemer, een kritische waarnemer. En niet zo'n beetje kritisch ook, ik lijk nogal op de moppersmurf. Hoe kan ik dat nou in een verdienmodel inzetten? Daar ga ik eens over nadenken. En een volgende netwerkbijeenkomst zoeken want ik heb nog 147 setjes kaarten om uit te delen. Wie weet er nog meer gezellige netwerkbijeenkomsten in het najaar?

  Lees meer >> | 443 keer bekeken

 • Netwerkbijeenkomst XL door Jeanette Sjardijn & Op Hodenpijl

  10 september 2019

  Morgen, 11 september, ga ik voor het eerst als kunstenaar naar een netwerkbijeenkomst. Met mijn nieuwe setje promotiekaarten onder mijn arm. Het thema is 'succesvol jezelf zijn en blijven'.  Dat leek me een interessant thema. Ik zie nu dat er een compleet programma is met een opdracht en zo. Misschien kan ik me ergens verdekt opstellen. Maar ja, het gaat over ont-moeten, ont-dekken en ont-wikkelen bij Op Hodenpijl. Als ik me nou eens voorneem om in ieder geval één gesprek te hebben of twee, drie? Of als ik me nou eens voorneem om een leuke avond te hebben, beter nog! Het is aan de Rijksstraatweg 20-22 in Schipluiden en begint om 19.30 uur. Misschien zijn er nog plaatsen vrij, dan kom je ook, kunnen we een leuk gesprek hebben en krijg je van mij een setje kaarten.

  Lees meer >> | 490 keer bekeken

 • Stiltegoed, een gebied van Josje Duijndam

  1 september 2019

  Vandaag is Stiltegoed, een stiltegebied van 10 hectare land in de Bieslandse polder nabij Delft, feestelijk geopend. Josje Duijndam heeft het land gekocht van de Provincie Zuid-Holland, was vorige week zaterdag in de Volkskrant te lezen. Ik lag vanmiddag op een zitzak en keek naar de blauwe lucht met wolken. Een prima manier om vogels te spotten, zwaluwen, buizerds, een korhoen, een lepelaar, een ooievaar, zwanen. Waar kun je nog zo weids over het land kijken in de Randstad. Het Delftse Hout (samen met de Bieslandse polder) is toch wel één van mijn favoriete plekken. Goed gedaan Josje.

  Lees meer >> | 444 keer bekeken

 • Zwarte Zee, een boek van Caroline Eden

  1 september 2019

  Vorige week kreeg ik van een lieve collega het boek Zwarte Zee cadeau. Het is uitgegeven door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bv met als ondertitels: Recepten en verhalen; Culinair reisverslag vol heerlijk eten; Van Odessa via Istanbul naar Trabzon. Wat een prachtig boek, wat een prachtig cadeau. De vormgeving is mooi, die zwarte kaft en zwarte snijkanten. Een collectie foto’s die dat zwarte ook nog benadrukt. Alleen al door de vormgeving krijg ik het gevoel dat ik een onbekende wereld betreed. En dat is het ook voor mij. Ik heb overal in het boek al stukjes gelezen en de verhalen zijn boeiend. De recepten zien er toegankelijk uit en lekker. Fijn dat er zulke boeken worden gemaakt. Het geeft me het gevoel dat er nog een wereld te ontdekken is. Dankjewel Caroline en het vormgevingsteam.

  Twee boeken gaven me al eerder datzelfde gevoel. De ene is Serendip door Peter Kuruvita, een culinaire ontdekkingstocht door Sri Lanka en de andere is ETEN ZA/NL, het Zuid-Afrikaans/Nederlands eetboek, een samenwerking van het Koning Willem I College en het College of Capetown. Misschien kent u nog meer van dit soort knap vormgegeven kook/reisboeken. Ik houd me aanbevolen.

  Lees meer >> | 453 keer bekeken